kupilem dziś ładowarkę PROCESOROWĄ do akumulatorów firmy CTEK
Zastosowanie CTEK 800 XS:
- do akumulatorów 12V
- doskonała ładowarka uniwersalna dla posiadaczy większości pojazdów osobowych i dostawczych, tak użytkowych jak i hobbystycznych
- wyposażona w tryb "zimny" pozwalający na ładowanie w temperaturach ujemnych. Jest to również tryb umożliwiający ładowanie akumulatorów AGM, które wymagają wyższego napięcia ładowania
A po to co warta jest firma CTEK i czy faktycznie jest wstanie zregenerować każdy akumulator !! Jeśli tak jest to z centrą "fuszerą " nie będzie problemu.
Jak będzie jutro trochę słonka to poszukam gdzie mam odpływ tego prądu że z książkowych 0,4 ja mam 1,6
Pytałem po co to wszystko w sensie, po co rozładowywać akumulator ?
Ja bym zrobił tak:
1) Sprawdził ładowanie (różne obroty silnika)
2) Sprawdził pobór prądu tak jak to robiłeś, ale w dłuższym okresie czasu (np. 5 min)
3) Odpiął klemy i porządnie wyczyścił (nie wiem w jakim są stanie), a przy okazji sprawdził napięcie akumulatora niepodłączonego.
Ewentualnie podładował akumulator jeśli ma za małe napięcie.
Jak to nie pomoże, to już tylko szczegółowe szukanie każdego obwodu.
Akumulator przed podłączeniem do ładowarki CTEK miał napięcie 12,2 teraz nadal się ładuje i ładowarka pokazuje że dopiero jest w połowie cyklu ładowania
Zobaczymy jaka będzie różnica w napięciu jak się naładuje
[ Dodano: Sob 24 Kwi, 10 22:21 ]
ŁADNA POGODA DZIS BYŁA I POSIEDZIAŁEM NAD BEZPIECZNIKAMI I OKAZAŁO SIE ZE RADIO POBIERA 0,11 CZEGOS TAM A PODCZYMANIE FAKTYCZNIE 0,4
RADIO BYŁO ZLE PODPIĘTE I POBIERAŁO TYLE PRĄDU A CO CTEK TO WYMIENIŁEM NA MODEL 7000 I JESTEM ZADOWOLONY OGROMNIE
Komentarz